Tradisjonell rakafisk
Dette treng du til eit rakafisklag for 10 personar
- Rekn med omlag 300 gram rakafiskfilet per person
- 20 små poteter (gjerne mandelpoteter)
- 10 lefser eller flatbrød
- 2 beger rømme (ca. 6 dl)
- 200 g smør
- 2 raudlauk, finhakka
- 1 bunt fersk dill, finhakka
- 1 bunt fersk graslauk, finhakka
- 5 kokte egg, finhakka
- 10 sylteagurkar, skorne i skiver
- 1 lita boks raudbetar, skorne i skiver
- 1 lita boks kapers
- Sitronbåtar til servering
Tilbehør
- Raudbetesalat
- Sennepssaus
- Pepperrotkrem
Framgangsmåte Rakafisk
- Forbered potetene:
- Vask potetene godt og kok dei med skalet på i salta vatn til dei er møre. Dette tar ca. 20 minutt.
- Hell av vatnet og la potetene dampe av seg i kjelen.
- Forbered rakafisken:
- Skjær rakafiskfiletane i tynne skiver. Om rakafisken er veldig salt, kan du leggje skivene i mjølk eller vatn i ein halv time for å trekke ut noko av saltet.
- Tørk skivene godt før servering.
- Servering:
- Legg opp skiver av rakafisk på eit serveringsfat.
- Sett fram lefser eller flatbrød på bordet.
- Sett fram smør i små skåler, slik at gjestane kan smøre på lefsene eller flatbrødet.
- Sett fram rømme, finhakka raudløk, dill, gressløk, kokte egg, sylteagurkar, raudbetar og kapers i små skåler slik at gjestane kan forsyne seg sjølv.
Framgangsmåte tilbehør:
- Server raudbetesalat, sennepssaus og pepperrotkrem som ekstra smakstilsetjingar. Alternativt kan du leggje opp ein porsjon per tallerken og servere
- Smør eit lag smør på lefse eller flatbrød.
- Legg på nokre skiver rakafisk.
- Tilsett ein klatt rumme og topp med finhakka raudlauk, dill, graslauk, egg og eventuelt sylteagurk, raudbetar og kapers.
- Pynt med ein sitronbåt på sida, som kan pressast over for ekstra friskheit.
Drikke: I tråd med tradisjonane serverast rakafisk med øl og akevitt, men du kan også tilby kvitvin eller dei stadig meir populære alkoholfrie alternativa.
Presentasjon: Pynt bordet med dillkvistar og sitronbåtar for å gi ein frisk og innbydande kjensle. Skap ein hyggeleg atmosfære, gjerne med tradisjonsmusikk frå Hallingdal, for å gjere rakafisklaget perfekt.
Ver vår gjest!