Tradisjonell rakafisk
Dette treng du til eit rakafisklag for 10 personar
- Rekn med omlag 300 gram rakafiskfilet per person
- 20 små poteter (gjerne mandelpoteter)
- 10 lefser eller flatbrød
- 2 beger rømme (ca. 6 dl)
- 200 g smør
- 2 raudlauk, finhakka
- 1 bunt fersk dill, finhakka
- 1 bunt fersk graslauk, finhakka
- 5 kokte egg, finhakka
- 10 sylteagurkar, skorne i skiver
- 1 lita boks raudbetar, skorne i skiver
- 1 lita boks kapers
- Sitronbåtar til servering
Tilbehør
- Raudbetesalat
- Sennepssaus
- Pepperrotkrem
Framgangsmåte Rakafisk
- Forbered potetene:
- Vask potetene godt og kok dei med skalet på i salta vatn til dei er møre. Dette tar ca. 20 minutt.
- Hell av vatnet og la potetene dampe av seg i kjelen.
- Forbered rakafisken:
- Skjær rakafiskfiletane i tynne skiver. Om rakafisken er veldig salt, kan du leggje skivene i mjølk eller vatn i ein halv time for å trekke ut noko av saltet.
- Tørk skivene godt før servering.
- Servering:
- Legg opp skiver av rakafisk på eit serveringsfat.
- Sett fram lefser eller flatbrød på bordet.
- Sett fram smør i små skåler, slik at gjestane kan smøre på lefsene eller flatbrødet.
- Sett fram rømme, finhakka raudløk, dill, gressløk, kokte egg, sylteagurkar, raudbetar og kapers i små skåler slik at gjestane kan forsyne seg sjølv.
Framgangsmåte tilbehør:
- Server raudbetesalat, sennepssaus og pepperrotkrem som ekstra smakstilsetjingar. Alternativt kan du leggje opp ein porsjon per tallerken og servere
- Smør eit lag smør på lefse eller flatbrød.
- Legg på nokre skiver rakafisk.
- Tilsett ein klatt rumme og topp med finhakka raudlauk, dill, graslauk, egg og eventuelt sylteagurk, raudbetar og kapers.
- Pynt med ein sitronbåt på sida, som kan pressast over for ekstra friskheit.
Drikke: I tråd med tradisjonane serverast rakafisk med øl og akevitt, men du kan også tilby kvitvin eller dei stadig meir populære alkoholfrie alternativa.
Presentasjon: Pynt bordet med dillkvistar og sitronbåtar for å gi ein frisk og innbydande kjensle. Skap ein hyggeleg atmosfære, gjerne med tradisjonsmusikk frå Hallingdal, for å gjere rakafisklaget perfekt.
Ver vår gjest!
Bestilling av Rakafisk
Fra fjellfisk til rakafisk
I forbindelse med nye nettsider for fjellfisk.no, har vi tatt i bruk domenet rakafisk.no. Vi kan love deg at råvara, produsent og produkt er av same gode kvalitet som før.
På desse nye nettsidene finn du spanande oppskrifter på rakafisk, og sjølvsagt oppskrifter på tradisjonsoppskriftene, nedarva i generasjonar.
Vi håper du liker dei nye nettsidene våre
Mvh Kirsti Skrattegard.